dilluns, de maig 12, 2008

El bloc dels exalumnes de la Mercè, una experiència que va molt bé


Fa unes setmanes va néixer un bloc al caliu de la Trobada d'exalumnes del col·legi de la Mercè de Tortosa, que se celebra el proper 7 de juny. Volia ser un suport a l'organització, però també un punt d'encontre de tots els que vam passar per aquella escola.

Un bloc és una eina ideal per a aquest objectiu, sobretot en la variant de bloc participatiu o col·laboratiu. És pràctic, és possible obrir-ho fàcilment a una diversitat d'autors i té una filosofia una mica "hippie" que permet que el més que probable calaix de sastre no faci mal a la vista.

Que un bloc és un instrument molt adaptable ho ha demostrat precisament aquest. Els primers dies la cosa estava una mica morta, perquè no tothom té temps per escriure, i no tothom que en té s'hi veu amb cor. Penjar-hi materials descarregables, com el cartell o el díptic, van animar una mica el cotarro. Però el bloc ha acabat trobant el seu espai natural en la publicació de les fotos que qui més qui menys guarda de la seva època escolar.

Es tracta d'un material que mou moltes emocions i, per tant, és normal el seu èxit. Però el més important no és publicar aquestes fotos, sinó el fet d'haver-les recuperat. Moltes devien estar sepultades sota de molts altres papers, guardades a qualsevol capsa o, com en el meu cas, a casa dels pares. Molts de nosaltres feia més de trenta anys que no sabíem per on paraven aquestes imatges.

Són fotografies que donen testimoni de la història del col·legi i també de la ciutat de Tortosa. Molt probablement, però, haurien acabant desapareixent. Si per publicar-les a un bloc d'exalumnes poden salvaguardar-se, benvingut sigui el bloc. No hem arreglat el món ni fet cap descobriment transcendental per a la humanitat, però hem recuperat una parcel·la de la nostra memòria, un fragment de la història local.

Per acabar, donarem un parell de dades sobre el funcionament de tot plegat. Som ja una dotzena d'autors donats d'alta i les visites freguen les 4.000. Hem iniciat també una enquesta sobre si el bloc hauria de tenir continuïtat desprès de la Trobada del dia 7 de juny. De moment, guanya per golejada l'opció de seguir. No obstant, hem de tenir present que la Trobada ha aixecat una expectació considerable, que es desinflarà en part a partir del 8 de juny.

Personalment, crec que valdria la pena continuar. No em sembla mala idea aprofitar l'empenta adquirida. És més, mantenir viu aquest vessant de recuperació de material fotogràfic antic pot ser molt útil de cara a projectes, com exposicions o llibres, que s'han arribat a apuntar en el mateix bloc.

1 comentari:

Gemma Urgell ha dit...

Toni,
Col·laboro a Bellvei Ràdio i el proper divendres 23 de maig m'agradaria entrevistar a blocaires del Baix Penedès. També vindria el Dani Garcia Peris a presentar la Penedesfera. Podries participar-hi?? m'envies un mail.. merci!