dimecres, de novembre 28, 2007

Històries curioses a Calafell Ràdio

Tranquils, no és que passi res d'estrany a l'emissora municipal del meu poble. Això de les històries curioses és el títol un petit espai que un servidor hi fa. És una col·laboració que s'emet els dimarts i els dijous al matí, a les 9.35 , dins d'un magazín matinal amb un nom molt optimista: "Avui serà un gran dia".

La gràcia de la cosa, si en té alguna, és explicar episodis històrics poc coneguts i anècdotes, així com l'altra cara de fets i successos que ens han explicat d'una forma molt determinada i, sovint, incomplerta. No tinc pretensions d'historiador, ja que no ho sóc, però això d'assabentar-me de les coses i explicar-les no m'és desconegut com a periodista. I a més, si m'hi he vist en cor és perquè sóc un lector d'història d'una contumàcia i d'una voracitat que, si no fos jo, podria qualificar de digna d'elogi :-)

El conductor del magazín, Xavier Vilalta, i jo mateix, no busquem fer cap descobriment. Únicament expliquem el que qualsevol lector amb sentit crític pot concloure quan s'informa de les coses. Però a més, disfrutem moltíssim explicant-ho. Perquè la curiositat no és tan sols molt sana, sinó com diu el blocaire Daniel Closa un autèntic vici per gaudir-ne.

Perquè us en feu una idea dels continguts del programa: us heu plantejat que hi feia Kennedy a Dallas el dia que el van matar?; perquè el judici de Nuremberg es va fer a Nuremberg (i no a Berlín, per exemple)? sabieu que la cadira elèctrica es va crear com a mètode d'execució més humà que la forca i que va nèixer com a idea del departament de relacions públiques d'una de les primers companyies elèctriques?

Si voleu escoltar l'espai, ja sabeu cada dimarts i dijous a les 9:35 al 107.9 de l'FM. I per internet, www.calafellradio.com

I si voleu aportar idees, o si hi ha algun tema que us agradaria que tractem, ja sabeu: deixeu comentaris aquí o feu-me un correu.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, amic Toni, si el teu programa de radio es igual o similar als teus escrits del blog, penso que no deixaras massa marge per poder opinar. Ara be, podries fer-nos una exposició mes clara sobre el teu ”singular ” dibuix del monument que has pintat en color rosa. Tortosí absent.

Toni Gallardo ha dit...

Tortosí absent:

No sé que dir-te. Aquí opino. El programa de ràdio és informatiu, encara que parli de la història. Són coses diferents, tot i que en general jo em tallo relativament poc en les coses que faig.

No entenc gaire això de què no deixo marge per opinar. Sóc tan rotund en el que dic? A veure si serà que ningú pregunta perquè m'explico massa bé (que no crec). T'agrairia alguna ampliació d'aquest criteri, perquè ja m'han dit alguna cosa semblant un parell de vegades.

El monument en rosa està explicat al post corresponent. Però aquí en faig un resum: com que de forma seriosa no crec que arribem a cap lloc, em reservo el dret a riure-me'n. En particular, de coses que s'hi presten tant.

I si m'ho agafés seriosament això de pintar-lo de colors, el de menys seria que fos de color rosa o verd fosforescent. O d'adoptar qualsevol altra sortida no basada en el color. Només seria cosa de convertir en inofensiu un monument feixista per la via de fer que provoqués un somriure.

Serà una rucada, però no una rucada superior a conservar-lo tal com està, fent veure, a més, que simbolitza la reconciliació.

Anònim ha dit...

Hola amic Toni, en primer lloc gràcies per una botella respondre al meu comentari. Avui, per primera vegada he escoltat el programa de radio que fas i suposo que tens d’aigua a ma, perquè has estat vint minuts parlant sense casi respirar. En sinceritat diré que m’agrada la primera part, perquè de la segona en tenim massa, canvia el tema de Franco i Primo de Ribera que a la fi no importa a ningú. He mirat casi tots els teus escrits i en alguns coincideixo, no en tots, i es mes et diré que te vaig trobar de pura casualitat, en un altre blog que res te a veure en lo que tu tractes, però al veure el enllaç de recomanat vaig entrar-hi. Canvia el fill del programa i segur que tindràs molta mes audiència. Tortosí absent

Toni Gallardo ha dit...

Gràcies, tortosí absent, per escoltar el programa. La cosa encara està rodant-se i s'ha d'afinar bastant. Sobre els temes, cal dir que no tots tenen el mateix atractiu, ja me'n faig el càrrec, i potser jo tampoc els explico tots igual.

Consideraré això que dius del tema sobre la relació entre Franco i Primo de Rivera. No obstant, també s'ha de dir que els criteris sobre l'interès que els temes poden tenir per als oients són sempre relatius.

Jo ho tinc constatat aquí al bloc. Quan he tractat temes històrics, el comptador treia fum. Potser ho fa que escric sobre temes controvertits i que aquí al bloc no em tallo gens ni mica, mentre que a la ràdio he de mantenir una mínima mesura.

Això sí, t'agreixo molt la teva aportació. Sobretot pel que fa la ràdio, en la que em senyales algun defecte que ja vaig veient que hem de corregir.

Per mera curiositat meva, on vas localitzar l'enllaç amb el meu bloc? D'altra banda, si vols continuar xerrant, per mi cap problema. Tens tu bloc?

Una salutació cordial