dissabte, d’abril 04, 2009

S'han fet cristians els bisbes?

El titular xocarà. Però és el primer que m'ha passat pel cap quan he llegit la notícia que Jiménez Losantos (i de propina César Vidal) no continuaran a la COPE. No hi ha confirmació oficial, tot i la publicació de la suposada ruptura de negociacions de renovació de contractes per part de elconfidencial.com. No és que aquest diari digital la clavi sempre al 100%. I d'allò que publiqui qualsevol mitjà de la caverna mediàtica ens n'hem de creure la missa la meitat. No és que els mitjans "progres" no s'equivoquin o no menteixin. És que la dreta mediàtica actua amb el mateix desacomplexament de la dreta política actual i mai sabem on acaba la notícia real i on comencen els interessos econòmics. O les meres venjances personals, que també podria ser.

Ja em disculpareu que abusi una mica de les metàfores litúrgiques, com aquesta de no creure's de la missa la meitat. És que quan he llegit la notícia, m'he fet un fart de riure en comprovar que el seu autor navegava per aquestes mateixes aigües. No sé si influït pel tema o per curar-se en salut, dóna per fet el "comiat" si no hi ha un miracle pel mig.

D'altra banda, sobre la sortida de Losantos i de l'altre "pájaro" de la COPE he dir que em resulta bastant indiferent. Amb aquesta emissora practicava la higiènica mesura de no escoltar-la. Ni tant sols per subministrar-me la dosi de mala llet que algunes persones confessaven buscar en sintonitzar la ràdio dels bisbes. La veritat és que prefereixo l'alegria per anar per la vida. I pel que fa a mala llet, en tinc de sobres amb la que la natura m'ha regalat, que és més que suficient.

A més, tot i ser de l'escola de pensament de Voltaire, mai he tingut clar que la llibertat d'expressió hagi d'emparar mentides patològiques o, simplement, cara dura de la normal i corrent. Ja sé que l'important és que es puguin dir les coses, encara que siguin una rucada, però d'aquí a parar l'altra galta o practicar el massoquisme...

Això sí, no puc evitar fer-me la pregunta del titular. Què els ha passat als senyors bisbes, per desfer-se'n finalment d'unes toies que feien més mal que bé al missatge cristià, després d'haver-los aguantat durant anys? La caiguda d'ingressos publicitaris em sembla una raó a mitges. Segurament els programes dels "acomiadats" seran cars, però també són els de màxima audiència de la cadena. Retallar despeses té lògica, però carregar-se la principal font d'ingressos no tanta. En fi, hauré de consultar els estudis d'audiència. Igual ens emportem una sorpresa, encara que haguem de llegir entre línies.

Però tot plegat em sembla més aviat que els que tallen el bacallà a la COPE hauran vist que alimentaven unes bèsties que els acabarien mossegant la mà. Un indici que ens ofereix elconfidencial.com: Losantos ha rebut recentment una llicència de ràdio de la Comunitat de Madrid, a mitges amb "El Mundo". No criticarem aquí el dret de propietat, però és normal que una empresa que paga generosament un empleat vegi amb escàs entusiasme que aquest promogui un negoci que li farà competència. En definitiva, de caritat cristiana, si anem a mirar, n'hi ha més aviat poca en tota aquesta història.

I és clar, que aquest duet plegui de la COPE no vol dir que es jubilin. Aquí mateix queda dit per on podrien anar els trets. Això, és clar, si Losantos i companyia no es fan de valer finalment. En el fons, fins ara el que s'ha demostrat és que qui manava a aquella poc santa casa no eren els seus propietaris, ben poc sants també per permetre el que permetien.

2 comentaris:

Jordi Voltà ha dit...

Es comenta que el Losantos planeja com un voltor sobre Ràdio Marca. D'allà a Intereconomia hi ha una estació de metro.

De fet, sembla un malefici. Sentir-lo ja és un càstig divi però veure'l pot ser un atemtat contra els drets humans. Ja sé que dius que passant el dial fas una bona teràpia però, si passa a la TV, al fer zaping, només la seva visió seqüencial en nanosegons et pot fotre 100 o 200 neurones a fer punyetes.

Caldrà posar, sobre tot, el "control parental" de la TDT en segons quins canals.

Toni Gallardo ha dit...

Tema Losantos a banda, és evident que un canal d'informació política o econòmica pot ser més pornogràfic que un que emeti pel·lícules X les 24 hores. Per protegir les criatures de les amenaces reals de la vida segurament cal activar el control parental en canals televisius insospitats...