dimarts, de març 27, 2007

Reflexions sobre les mides de les portes

El Gustau Moreno ha deixat un comentari molt interessant al post sobre el "beguerisme". Discrepa de la meva afirmació sobre l'entrada de Ferran Bel a la política per la porta gran. No em dol cap prenda admetre tot el que diu Gustau. Jo encara diria més: en les circumstàncies d'aquells moments, l'entrada no era per la porta d'emergència sinó directament per la gatera.

No obstant això, el primer lloc d'una candidatura no és una plaça que es regali a ningú, i menys si es tracta d'una persona relativament jove i amb poca trajectòria política, i en un partit dels importants. Que Bel acceptés aquest galdós paper, en què podia cremar-se com Marià Curto i fins i tot desprestigiar-se personalment i professionalment, indica valentia i conviccions. I si es tradueix en un tomb electoral a Tortosa, fins i tot serà digne d'admiració.

Res d'això invalida la idea que a Bel li van avançar molt la carrera política. Potser el seu moment natural no havia arribat encara. Potser. Per això deia, en un sentit genèric, que havia entrat per la porta gran. No pas en cap altre.

És clar que CiU va fer de la necessitat virtut, buscant una cara nova que no estigués cremada per la moguda del Pla Hidrològic. Però no ho és menys que a CiU la jugada li ha sortit molt bé: si avui té possibilitats serioses de recuperar l'alcaldia de Tortosa, és gràcies a aquesta aposta. És més, les eleccions les guanyarà Ferran Bel, si és el cas i ho volen els electors, més que no el seu partit. Dubto que Bel vulgui considerar això com un elogi personal, que no ho és tant com una constatació de l'evidència: al menys mai ho demostrarà en públic, perquè aquestes coses en públic no es diuen mai.

Estic d'acord amb el Gustau Moreno en què Ferran Bel ha fet una bona tasca al capdavant del consell comarcal. Seríem ingenus si creguéssim que tot plegat no ha estat per promocionar-se com a candidat a l'alcaldia de Tortosa. Però al menys Bel ha triat el millor camí que podia seguir per a promocionar-se: el de donar exemple de bon govern. Amb tantes comarques on el consell només serveix per fer guerra contra l'Ajuntament de la capital de la comarca, si no com a refugi laboral, això de Bel té molt de mèrit.

Desprès, és clar, seran els ciutadans els que decidiran.