dilluns, d’octubre 22, 2007

La blocaire jove de casa casca contra Renfe

Fa unes setmanes, la meva filla gran, Emma, es va fer una mica famosa en cercles blocaires per haver estrenat un bloc a la tendra edat de 12 anys. La criatura diu que vol ser periodista de gran (confiem que se li passi, ja que a casa ja n'hi ha prous de periodistes) i es dedica a comentar l'actualitat. No li demaneu una redacció perfecta ni que ho argumenti com un adult. Però fetes aquestes salvedats, tira amb bala contra certes situacions.

Avui mateix comenta el desori de Renfe. Tan de bo fos tan fàcil seguir la seva recomanació de prescindir d'anar a Barcelona. Però tot plegat sí que ens pot fer reflexionar sobre el fenomen de treballar a un lloc i viure a un altre.

És un fenomen complex, ja que no n'hi ha prou de dir que qui vulgui viure amb la filosofia de la caseta i l'hortet ha d'assumir els peatges corresponents. La gent que marxa de Barcelona a viure a altres llocs no ho fa sempre per gust. No pocs han estat expulsats del mercat immobiliari de la capital de Catalunya. Per això els transports públics (eficaços, puntuals, en fi propis del país que diu ser la vuitena potència econòmica munidial) no són un luxe, sinó una necessitat.

Mentrestant, això de Renfe està traspassant la categoria de desastre per entrar en la de xarlotada. A partir de demà, bitllets gratuïts a les línies afectades. Es pensen que amb això arreglaran alguna cosa o que silenciaran les crítiques (que és l'objectiu real i no un altre)?

Ves que demà els usuaris habituals no es vegin duplicats per gent que no té feina (jubilats...) que decideixin anar a passar el dia de franc a Barcelona, tot i les molèsties i els transbordaments en autobús. I això de la gratuïtat farà molt feliços als que paguen abonament mensual o tenen algun bitllet de 10 viatges (tarifa aquesta última que té un mes de vigència des de la primera "picada").