dimecres, d’octubre 24, 2007

Per fi algú comença a parlar clar


Acabo de veure a TV3 una entrevista a Manuel Valls, alcalde de la ciutat francesa d'Evry, situada a la rodalia de París, i una de les noves veus del socialisme francès i europeu. Pel nom ja haureu vist que és d'origen català (va néixer a Barcelona) i si l'heu sentit, també ho haureu constatat.

Feia temps que buscava escoltar un discurs com el de Manuel Valls. Ha dit coses tan interessants com que l'esquerra no ha de tenir cap complex per exercir l'autoritat. Com que els partits no poden tenir un missatge quan són al govern i un altre quan romanen a l'oposició. Com que els discursos progressistes en matèria d'immigració poden ser profundament ineficaços i que la generositat verbal serveix de poc si no es resolen els problemes. O com que les desigualtats poden tornar a derivar en conflicte, com ja va passar als "banlieu" de París fa un parell d'anys, sinó hi ha un esforç, que ha qualificat de nacional, per corregir-les: és a dir, que no valen les paraules, si no es posen diners sobre la taula.

Manuel Valls ha parlat amb una veu d'esquerra moderna. Jo no sóc excessivament partidari de terceres vies tipus Tony Blair, o de les obsessions pel centre, que no acostumen a plantejar-se per convenciment, sinó merament per ampliar l'espectre electoral. I així ens va desprès, que la gent acaba perdent la il·lusió i l'abstenció es desborda. Però l'alcalde d'Evry també ha recordat que certes actituds molt tradicionals de l'esquerra el que fan es deixar el camí lliure a la dreta, si no directament a l'extrema dreta.