dimecres, de febrer 20, 2008

Penedès en xarxa, un experiment de participació 2.0

Aquesta passada nit hem posat en marxa el bloc Penedès en Xarxa. És una simple aplicació pràctica (el moviment no es demostra caminant, però ja m'enteneu) de l'Internet 2.0 en el terreny de la participació. No estem parlant de res de l'altre món: és un simple bloc participatiu o col·laboratiu obert a les opinions polítiques.

Hi ha exemples a les Terres de l'Ebre i a altres llocs del país que demostren l'interès d'iniciatives com aquesta. Sobretot en l'àmbit local i comarcal. M'agradaria que aquest experiment durés, evidentment, però també que s'assemblés, en el concepte, al bloc d'eleccions municipals que l'any passat va funcionar a les Terres de l'Ebre. Va ser una gran idea que sempre poso com exemple quan algú encara pregunta perquè serveix Internet.

Començar-ho en època de campanya electoral és un risc. El risc, evidentment, és que l'experiment mori passades les eleccions. Però és un risc calculat. Si més no, en aquesta època tenim als partits predisposats a comunicar.

En tot cas, els partits, els candidats o els opinadors tenen a la seva disposició una eina útil i senzilla per donar a conèixer les seves propostes. Depén d'ells aprofitar-la. I al capdavall una part de l'experiment és comprovar si totes les prèdiques sobre participació i noves tecnologies, o sobre democràcia electrònica, se les creuen o no.

El mecanisme de funcionament és molt senzill. Per accedir als blocs blogspot és imprescindible disposar d'una adreça de correu de gmail. Un cop s'obté (és gratuïta i molt fàcil d'aconseguir), cal comunicar-la a l'administrador del bloc, que és un servidor de vostés. Amb aquesta adreça es dóna d'alta l'usuari i aquest ja pot començar a publicar.

Aviso que serà un bloc moderat. La meva intenció és aplicar el principi de mínima intervenció possible. Però cal un mínim, que no és altre que el de la legislació vigent. Afegeixo que m'agradaria, tot i que sé que és molt esperar, que l'experiment no esdevingués un galliner. Per descomptat, que fos un espai d'intercanvi d'opinions i de discussió seriosa, no el simple pim-pam-pum a què ens tenen acostumats els polítics. En tot cas, també depén d'ells que això funcioni raonablement.

Si voleu més informació sobre com donar-vos d'alta i començar a participar, podeu enviar un correu electrònic a info@consultoralocal.com o trucar al telèfon 685 121 610.