L'auge de l'extrema dreta xenòfoba m'ha fet buscat consol intel·lectual per tot arreu on se'n pugui trobar. El resultat ha estat poc encoratjador, ja que he anat a raure a "The collapse of democracy", un llibre escrit fa més de trenta anys pel britànic Robert Moss, un dels editorialistes de The Economist als anys setanta. La descripció de com la democràcia es pot destruir ella mateixa, o més ben dit com els antidemòcrates poden fer servir els mecanismes democràtics per destruir la democràcia, és d'una precisió i d'una exactitud doloroses. Val la pena reproduir-ho aquí (confio que la meva traducció d'aficionat si no fidel, serà al menys entenedora), perquè són només dos paràgrafs:
"Ningú pot romandre ignorant del fet que la democràcia pot ser destruïda mitjançant les seves pròpies institucions. L'any 411 abans de Crist, durant les penúries de la guerra del Peloponès [...], els homes lliures d'Atenes van votar abolir la democràcia. L'oligarquia que llavors es va establir va ser ràpidament eliminada, però aquest exemple clàssic de com els enemics de la democràcia van ser capaços d'usar les oportunitats que ofereix el propi sistema per a destruir-lo, s'ha vist repetit en diverses ocasions notables en els temps moderns: els nazis a Alemanya, per exemple [...].
Els enemics de la democràcia entenen molt bé que, en una societat avançada i altament polititzada, només poden guanyar si conserven algunes de les apariències democràtiques. Però també hem de fer notar que som nosaltres qui els hem atorgat més oportunitats que les que ens podem permetre el luxe de concedir".
Fins aquí la cita. Es pot dir més alt, però no més clar. Sobretot la conclusió expressada en la darrera frase.
1 comentari:
Desconeixia aquest Robert Moss, però és ben cert que la clava! Una altra cosa és la dificultat de limitar les "oportunitats" que es concedeixen el sistema a aquells que pretenen destruir-lo...
Publica un comentari a l'entrada