dijous, de setembre 11, 2008

Que Air Berlín se n'assabenti del poc rendible que és el català


La companyia aèria Air Berlín porta temps negant-se a usar el català. Avui, coincidint amb la Diada (només una coincidència?), aquesta aerolínia ha anunciat als quatre vents que el català no és rendible. No s'han quedat contents amb això, sinó que els seus responsables a Espanya s'han embrancat en una discursiva inexplicable (podeu llegir aquesta notícia d'Europa Press clicant aquí).

Llegint les manifestacions del director per Espanya i Portugal d'Air Berlín, que atén per Álvaro Middelmann, m'ha vingut a la memòria el numeret de l'expresident d'Endesa, Manuel Pizarro, el dia que va sortir amb la Constitució a la mà a oposar-se a una OPA. No ho entenc. Si Pizarro o Middelmann deien i diuen parlar com a empreses privades, perquè carall s'han d'embolcallar amb banderes? Perquè no es poden limitar a defensar el que creguin que hagin de defensar, sense necessitar d'insultar la intel·ligència de ningú?.

No obstant, crec que als catalans se'ns presenta una immillorable oportunitat de demostrar-li a Air Berlín que, efectivament, som un mercat molt poc rendible. "Nadie obliga a volar con Air Berlín. El que no quiera, que no vuele", proclama el director hispànic d'aquesta aerolínia. Doncs bé, és molt fàcil. Jo no hi penso volar.

No es creguin vostès que faig cap acte heroic. Ni tan sols estic disposat a posar uns euros més per donar-me el gust. I no és per falta de convicció. És que no cal. Una ràpida recerca m'informa de les següents dades, que poso a la disposició de qui li pugui interessar. Per anar aquest cap de setmana (anada divendres, 12; tornada, diumenge 14) a Berlín, des de Barcelona, la companyia Air Berlín ens demana 518 euros per persona en l'opció més econòmica. El mateix trajecte en les mateixes dates i condicions (perquè sigui comparable, és clar) costa 414,98 euros amb Easyjet, companyia que, a més a més, ens permet comprar el bitllet en una web en català.

És que fins i tot és més barat anar amb Lufthansa (314,16 euros), que certament no ens atén en català, però tampoc no toca el que no sona ni fa discursos incendiaris.

Ja veuen el fàcil que és. Jo dubtava de qualsevol campanya d'aquesta mena si als catalans ens tocaven la butxaca. Però, vaja, si donar-nos el gust de no viatjar amb Air Berlín encara ens pot sortir més barat, i a sobre viatjant amb una companyia que sí que ens atén en català..., doncs no sé que més es pot demanar.