diumenge, de setembre 14, 2008

Un bon article que posa el dit dins de l'ull de la crisi

Xavier Salvador és un periodista econòmic del diari "El Periódico de Catalunya" que escriu articles d'opinió que llegeixo freqüentment i amb delit. Joaquín Romero és un col·lega seu que treballa a la mateixa secció al qual també segueixo de tant en tant. Però he de reconèixer que Salvador em té una mica enganxat. Els seus comentaris sobre l'actualitat econòmica tenen la gran virtut de ser comprensibles per al públic general. I, a més, pot ser que allò que es diu estigui dit amb molta elegància i finor, però gairebé sempre tira amb bala.

Aquest diumenge, Salvador publica un article que recomano vivament. El podeu llegir en castellà clicant aquí, o en català, aquí. La tesi que hi manté és tan senzilla com demolidora. Tots els que ara criden per la intervenció de l'Estat perquè els tregui les castanyes del foc, són si fa o no fa els mateixos que, en època de vaques grasses, abominen de l'Estat i pensen que només fa nosa. En resum, liberalisme d'oportunitat.

Les crisis són situacions en què afloren aquesta mena de plantejaments. El pànic els agafa sobretot als que anaven més sobrats. És clar que, més que d'espant, és una qüestió de cara dura. Ja saben, és allò de privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues. I és que són capitalistes, però no rucs.