dimecres, de novembre 12, 2008

Els millors fragments del gran discurs d'Obama


He fet una petita tria de les millors frases del discurs de Barack Obama a Chicago, la nit del 4 de novembre, quan es va proclamar la seva victòria. La tria respon al meu criteri, és clar, però si algú vol llegir el text íntegre en català pot clicar aquí. No obstant, crec que la selecció justifica sobradament que qualifiquem d'excel·lent aquest discurs.

No ens hem d'enganyar. A Obama l'hem de començar a jutjar no per la seva històrica victòria (que hauríem d'anar pensant a conceptuar com a aigua passada) sinó pel que faci a partir d'ara. I seríem il·lusos si penséssim que aquest enorme discurs va ser improvisat sobre la marxa. Deixem-ho en què molta gent va participar en la seva redacció. Però també he dit aquí mateix que les intervencions d'aquesta alçada acostumen a ser molt personals i que a l'orador li poden donar pràcticament fet, però que és ell al final qui, al parlar, en fa una gran ocasió o no.

Certament, els americans viuen a una altra galàxia. Però la seva democràcia, tan imperfecta com la que més, encara pot donar moltes lliçons als europeus que ens les donem de gats vells d'això de la política i de la història. Trobo especialment interessant la referència al candidat perdedor: igualet que aquí, per entendre'ns...

Ah! Si a algú no li agrada que es parli d'aquests temes, ja sap què ha de fer: no seguir llegint. Mentre Blogger no em tanqui la parada, continuaré escrivint del que em vingui de gust. Faltaria més, i al capdavall jo no em queixo (em limito a no llegir) dels que tenen un bloc per fer-se l'enfant terrible i dir caca, cul, pet i pipi (era així?).

Aquí va:

"Si hi ha algú que encara dubta que Amèrica és el lloc on tot és possible; que encara es pregunta si el somni dels nostres fundadors és viu entre nosaltres, que encara qüestiona el poder de la nostra democràcia, aquesta nit és la seva resposta".


"És la resposta que han donat les cues al voltant de les escoles i les esglésies en quantitats que aquesta nació mai no havia vist; la resposta que ha donat la gent que ha esperat tres i quatre hores -molts d’ells per primera vegada a la seva vida- perquè han cregut que aquest cop havia de ser diferent i que la seva veu podia ser la diferència".


"Acabo de rebre ara mateix una trucada molt cordial del Senador McCain. Ha lluitat llargament i durament en aquesta campanya, i ha lluitat encara més llargament i més durament pel país que estima. Ha patit per Amèrica sacrificis que molts de nosaltres no podríem ni imaginar, i nosaltres som avui millors gràcies al servei que ens ha ofert aquest coratjós i generós líder.


"Mai no oblidaré a qui pertany de veritat aquesta victòria: us pertany a vosaltres. Jo mai no vaig ser el candidat amb més possibilitats per obtenir aquest càrrec. No vàrem començar ni amb massa diners ni amb massa suports públics. (...) Va ser construïda per homes i dones treballadors que, malgrat els pocs estalvis que poguessin tenir, van gratar-se la butxaca per donar-li a aquesta causa cinc dòlars i deu dòlars i vint dòlars".


"Una campanya que va créixer enfortida per gent jove que va rebutjar el mite sobre l’apatia de la seva generació (...), per milions d’americans que van fer-se voluntaris, es van organitzar i van demostrar que més de dos-cents anys després, un govern del poble, pel poble i per al poble no s’ha extingit en aquesta Terra".


"Aquesta és la vostra victòria. Sé que no heu fet això només per guanyar unes eleccions. I sé que no ho heu fet per mi. Ho heu fet perquè enteneu l’enorme embalum de la tasca que ens espera. Perquè encara que avui ho celebrem, sabem que els reptes que vindran demà són els més grans de la nostra vida: dues guerres, el planeta en perill, la pitjor crisi financera del segle".


"A aquells que es demanen si el far dels Estats Units encara il·lumina tan intensament, aquesta nit hem demostrat, una vegada més, que la força autèntica de la nostra nació prové no del poder de les nostres armes, ni de la magnitud de la nostra riquesa, sinó del poder permanent dels nostres ideals: la democràcia, la llibertat, l’oportunitat i l’esperança ferma".


"Aquest és el nostre moment. Aquest és el nostre temps: posar la nostra gent a treballar una altra vegada i obrir les portes de l’oportunitat per als nostres fills; restablir la prosperitat i promoure la causa de la pau; reclamar el somni americà i reafirmar aquesta veritat fonamental: que entre molts, en som un; que mentre respirem, esperem; i que allí on ens trobem amb la desconfiança, amb el dubte i amb aquells que ens diuen que no podem, nosaltres respondrem amb aquesta fe eterna que convoca l’esperit de la gent: Sí podem".