dimarts, de novembre 04, 2008

Coll avall per a Obama, segons la CNN

M'he resistit a fer pronòstics d'unes eleccions que no són exactament com les nostres. A més, com que no conec pràcticament ningú que desitgi la victòria de McCain, el risc de confondre els desitjos amb la realitat és massa elevat. És més, s'han dit molts tòpics sobre les bondats de Barack Obama que només la realitat, si guanya, podrà confirmar, i s'ha donat per feta una victòria mesos abans d'obrir les urnes.

Però la temptació de comentar la jugada és forta. O sigui, que deixem-nos de manies i anem per feina. Segons l'Election Center de la CNN, Obama ho té tot coll avall. Segons la seva predicció de fa només una estona, el candidat del Partit Democràta no arrassa, però poc li falta. Ho calculen amb el nombre de compromissaris que tindrà cada candidat en el Col·legi Electoral que elegeix realment al President. I surt que Obama assoliria 291 vots (la victòria està taxada en 270), entre segurs i molt probables, per 157 McCain, abans de comptabilitzar els 90 que no estan clars.

És més, dels 291 pronosticats, Obama en tindria 210 de segurs, per només 121 del candidat del Partit Republicà.

El més significatiu és que a McCain no li sortirien els números de cap de les maneres. Ni sumant els 36 delegats que probablement aconseguirà tot i no tenir-los segurs, ni afegint-hi els 90 que estan del tot oberts, aconsegueix acostar-se al llindar de la victòria. És que fins i tot donant la campanada inàudita d'assolir els 90 que, en bona lògica, es repartirà amb Obama en proporcions que ja es veuran, es quedaria en 247.

No voldria fer un excessiu ball de xifres, la interpretació de les quals es complica pel fet de no estar comptant vots populars, sinó uns compromissaris elegits per sistema majoritari. Però amb la salvedat de la fórmula electoral, no deixa de ser com si elegíssim un congrés dels diputats o un parlament, al qual cal tenir majoria per esdevenir president.

Si algun mèrit té el pronòstic de la CNN és que en altres ocasions l'han clavat bastant. Això no és garantia de res, és clar. I ho deixo aquí perquè no em vull entusiasmar amb cap previsió de resultat. No perquè no pensi que, dins del què, és infinitament millor Obama. És perquè en el fons em rebenta molt no poder votar en unes eleccions que m'afecten molt.